Încă de la începutul vieţii explorăm lumea folosindu-ne corpul pentru a intra în contact cu tot ceea ce este în jurul nostru. Corpul devine vehiculul curiozităţii şi exuberanței cu care începem să descoperim viața.

Totodată, din primii ani ai vieţii suntem învăţaţi cum să ne comportăm, cum să ne mişcăm şi în ce circumstanţe avem voie să ne mişcăm – “Nu atinge asta!”, “Nu mai sări, stai calm!”. Ruşinea de a ne conecta la lume prin corp începe să prindă rădăcini. Entuziasmul nostru pentru mişcare este temperat şi în timp ne conformăm restricţiilor privitoare la modul “corect” de a ne mişca şi exprima corporal.

Dansul liber este un mod de a ieşi pentru câteva ore din aceste restricţii adânc înrădăcinate, de a fi în corp şi a exprima emoțiile prin mişcare, într-un cadru prietenos și sigur.

Ecstatic Dance nu este o formă specifică de dans, ci mai degrabă o invitaţie de a explora diverse ritmuri şi moduri de mişcare. Este o invitaţie de a-ţi asculta corpul, de a-l lăsa pe el să te conducă în exprimarea emoţiilor pe diverse fonduri muzicale facilitate de DJ  cu experienţă internaţională.

La Ecstatic Dance este vorba despre a găsi propriul dans din interior, a depăşi prin mişcare blocaje personale şi a co-crea o atmosferă dinamică şi hrănitoare pe ringul de dans, alături de ceilalţi participanţi. Fiecare danseză pentru el, în felul său, fără inhibiții, ghidat de muzică, pentru a se ancora mai adânc în sine.

Ecstatic Dance facilitează reconectarea la corp, din necesitatea de a tempera tendința de a ne folosi mintea excesiv. Poate fi văzut că o formă de meditaţie prin dans, care își are originea în practicile de dans conștient  5 Ritmuri (Gabrielle Roth) şi Soul Motion (Vinn Arjuna Marti) și se înrudește în anumite aspecte cu Meditaţia Dinamică (Osho).

Muzica, mișcarea liberă şi cadrul cu caracteristici terapeutice au o influență puternică asupra stării mentale şi emoţionale a participanților, ajutându-i în procesele lor de relaxare şi  reconectare blândă a minţii la corp și suflet. În același sens sunt disponibile, de regulă și scurte sesiuni de masaj oferite gratuit participanţilor, în timpul dansului.

Deşi nu se vorbeşte pe ringul de dans, participanţii spun că simt bucuria de a fi împreună cu toți cei porniţi în aceeaşi călătorie. Ecstatic Dance este un fel de jazz al dansului, unde nu contează felul în care arată mişcările, fiindcă aici judecățile nu-și găsesc locul. Fiecare respectă spaţiul și alegerea celuilalt şi dansează pentru sine, singur sau împreună cu ceilalți, trăind reîntoarcerea  la libertatea şi bucuria dansului ca în copilărie.

Ecstatic Dance nu este o terapie în sine, însă din perspectiva participanţilor, are calităţi terapeutice mai ales prin relaxare, stimularea creativității, încurajarea prezenței în corp, exprimarea emoţiilor prin mişcare și regăsirea spontaneităţii.

A te simţi liber să te relaxezi, să râzi, să celebrezi viaţa ajută atât în procesul de autocunoaştere şi dezvoltare personală, cât şi în cel  de reducere a impactului evenimentelor traumatice din punct de vedere psihoemoţional.

Dansul îmbunătăţeşte postura, coordonarea corporală, flexibilitatea, creşte capacitatea pulmonară folosită și este un mod plăcut de a te menţine activ (mai ales pentru cei ce nu sunt atraşi de activităţi sportive ori ce au complexe legate de corpul lor).

Ecstatic Dance este o practică de mișcare conștientă ce merită încercată de cel puțin trei ori pentru a putea fi gustată din plin și experimentată cu regularitate pentru a primii toate beneficiile sale minunate.

Pentru o perspectivă academică privind dansul extatic, vă invităm să citiți disertaţia lui Jacques Rooke – The Restorative Effects of Ecstatic Dance: A Qualitative Study (DBS School of Arts, Dublin, 2014).

https://esource.dbs.ie/bitstream/handle/10788/2284/ba_rooke_j_2014.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Text: Adrian Andreescu
Foto: Arun Ji